Herkese Merhabalar,

Bir önceki yazımda ülkemizin Technorati'si olma yönünde hızla ilerleyen Blograzzi deki ortaya çıkan tartışmayı irdelemiş ve istatistiksel olarak değerlendirmiş ve telaşa gerek olmadığını belirterek tartışmanın gereksizliğini vurgulamaya çalışmıştım.

Bu konunun uzamasından Blograzzi de haklı olarak rahatsız olmuş olacak ki, Blog sayfasında konu için kaynak teşkil edebilecek verileri bizlerle paylaştı ve verileri yorumlamayıp konuyu gündeme getiren biz blog yazarlarına pasladı. Bende bu yazarlardan biri olarak üzerime düşeni ( biraz gecikmeli olsa da ) yapıyor olacağım müsadenizle.

Öncelikle 10 Temmuz 2007 tarihli bu verileri özetle sizlere aktarıyorum, Sistemde;
- 1670 blog ve 1250 kullanıcı bulunmaktaymış.
- 2928 yorum yapılmış.
- 3890 favorilere ekleme işlemi yapılmış.
- 100'den fazla y0rum yapan 3 kullanıcı toplam 520 yorum yapmış.
- 50-100 arası yorum yapan 7 kullanıcı toplam 428 yorum yapmış.
- 100'den fazla bloğu favorilerine ekleyen 4 kullanıcının toplam favorilerine ekleme sayısı 643 imiş.
- 50-100 arası bloğu favorilerine ekleyen 8 kullanıcının toplam favorilerine ekleme sayısı ise 553 imiş.

Yeri gelmişken paylaşmamız gereken bir diğer ayrıntı da (Blograzzi Blog yazısındaki cümleler ile aynen aktarıyorum); "Kullanıcıların blogları favorilerine eklemeleri sahiplenmiş oldukları kendi bloglarının Blograzzi Puan'ında bir değişiklik yapmıyor.Sadece kullanıcının aktif kullanıcılar arasında yer almasını sağlıyor." olması.

Evet, veriler yukarıdaki gibi ve bu verileri inceledikten sonra yazıma "Blograzzi İstatistiklerini Paylaşarak Tartşmalara Son Noktayı Koydu" başlığını uygun gördüm, çünkü veriler herşeyi ortaya koyuyor.

Daha açık olmak gerekirse; verilere bakarak söyleyebiliriz ki; bu tartışmalara neden olan, tartışmaların göbeğinde gösterilebilecek blog ya da kullanıcı sayısı sadece 3 ya da 4. Yani iç savaş felan çıktığı yok. Telaşa neden olacak bir durumda yok orta da. Öyle bir hava esti(rildi) ki son günlerde, sanki Blograzzi'yi kötü niyetli onlarca yüzlerce bloglar kullanıcılar basmış, ama ben istatistiklerde böyle bir durum göremiyorum :).

Sonuç olarak; gerçek durum blogosfere yansı(tıl)dığı kadar abartılacak bir durum değil.

Zaten konuyla yakından ilgili diğer bloglarda bu istatistikleri paylaşarak gerekli tansiyon düşürücü açıklamaları yapmışlar.

Tabi bu durumun artık tam olarak anlaşılması "önlem almak gerekmediği" anlamına da gelmez elbette. Şuan sistem de bulunan "Blog Değil" işlevi yardımcı işlevler eklenerek desteklenebilir. Örneğin kişisel önerim ( belki zaten Blograzzi'nin yol haritasında vardır bilemiyorum); "Bloğu Şikayet Et", "Kullanıcıyı Şikayet Et", "Bu Kullanıcı Spam Yapıyor" ve "Bu Blog Spam Bloğu" şeklinde işlevler eklenirse sisteme, böyle tartışmaların çıkma nedenleri de azalacaktır.

Daha gerekli tartışmaların yaşanacğı bir blogosfer ümidiyle bir sonraki yazımda tekrar görüşene dek yüzünüzden gülümsemeyi eksik etmeyin.

Tekrar paylaşmak üzere,

Sevgi ve Saygılarımla.

2 Fikir Paylaşımı

  1. Arda KUTSAL 12 Temmuz 2007 12:09  

    İdris Bey, yazınız için teşekkür ederim.
    Blograzzi'de önümüzdeki günlerde yeni bir sistem devreye girmiş olacak. Bu konuda açıklamaları yakın zamanda blog.blograzzi'den yapmış olacağız.
    Tasarım yenilememizi takip eden süreçte devreye alacağımız bu yeni algoritma kullanıcıların iyi niyetini algılamak üzerine güçlü bir yapıya sahip olacak düşüncesindeyiz.

    Tekrar teşekkürler ve iyi çalışmalar.

  2. İdris Cin 12 Temmuz 2007 21:23  

    Arda bey Merhaba,

    Yeni yüzü ve daha optimum algoritmalarıyla çok daha iyi olacağına inandığım Yeni Blograzzi yi sabırsızlıkla bekleyenlerdenim.

    Başarılarınızın devamı dileğiyle...

    Sevgi ve Saygılarımla.

Yorum Gönder