İnternet Özgürlüktür, SansüreHayır!Org !!!

Yazar : İdris Cin Tarih : Perşembe, Mayıs 08, 2008 | 7 Fikir Paylaşımı
Kategori(ler) :

Merhabalar,

Kitlesel iletişim tekniklerinin gelişmesi/değişmesi toplumların her türlü gelişmelerine/değişmelerine tarih boyunca etki etmiştir ve günümüzde de etki etmektedir.

Bu tespiti yaptıktan sonra şu soruyu yöneltmek istiyorum müsadenizle: "Tarih boyunca toplumların geleceğine en fazla etki ettiğini düşündüğünüz iletişim tekniği hangisidir ?"

Elbette çeşitli cevaplar vermek mümkün, ancak benim bu soruya cevabım kesinlikle matbaadır. Nitekim tarihte toplumların geleceğini etkileyen belkide en büyük etken matbaanın bulunması ve yaygınlaşması olmuştur. Tarihçi olmadığım için daha fazla ayrıntıya girmiyorum.

Peki yukarıdaki sorumuzu güncelleyerek yazımızın asıl konusuna gelelim; "Günümüzde toplumların geleceğine etki ettiğini düşündüğünüz iletişim tekniği hangisidir ?

Bu soruyu cevaplamak için tarih bilmeye gerek olmadığı gibi, dış dünyamızda biraz gözlem yapmak oldukça yeterli.

"Peki sorunun cevabı nedir?" derseniz cevap: elbette internet

Orta çağda matbaa nın yaygınlaşması etkilerini yavaş yavaş hissettirse de pek çok tarihi gelişmeye zemin hazırlamıştır. Ancak günümüzde gelişen teknoloji ve toplumsal değişim hızındaki ivmenin orta çağa göre daha da artmasıyla günümüzün en güçlü iletişim tekniklerinden birisi olan internetin toplumlar üzerindeki güçlü etkisini göstermesi elbette çok ta uzun sürmeyecektir.

Tarihte matbaaya ve diğer iletişim tekniklerine sırtını dönen toplumlar yaşaması gereken süreçleri geç yaşamışlar ve bunun sonucu olarakta iletişmi kucaklayan toplumlardan geride kalmışlardır.

Günümüzün en etkili iletişim tekniği olan internete bakış açıları da toplumların gelişmesini ve güçlenmesini direk olarak etkilemektedir, etkileyecektir. Hatta bu etkilerin ortaya çıkması tarihteki örnekleri kadar uzun sürmeyecek, dahası etkilerin boyutları çok daha büyük olacaktır.

Kısacası inteneti kucaklayıp kendisine yararlı hale getiren toplumlar, bu iletişim tekniği sayesinde önümüzdeki kısa gelecekte kendilerini dünya üzerinde çok daha güçlü göreceklerdir. İnterneti kabullenmeyen, sırtını dönen toplumlar ise çok yakın gelecekteki küreselleşen iletişim dünyasında bunun bedellerini ağır ödeyecektir.

Şimdi gelelim asıl sorumuza; Türk toplumu olarak, Türkiye olarak biz hangisini seçeceğiz ? İnterneti kucaklayacak mıyız, yoksa ona sırtımızı mı döneceğiz ?

İşte bu sorunun cevabı malesef muallakta. Çünkü geçtiğimiz ay ülkemizde 15. yaşına basan interneti kucaklamak yerine yasaklıyoruz, hem de ne yasaklama. Yüzünde çıkan sivilce yüzünden kellesini uçurmaya çalışan bir insan ne kadar komik geliyorsa kulağa, ülkemizde yapılan site yasaklamaları, sansürler de inanın aynı komiklikte. Teknik bir sürü alternatif varken birkaç video yüzünden YouTube un komple sansürlenmesine mi gülersiniz yoksa bir blog yüzünden tüm WordPress bloglarının yasaklanmasına mı? Aslında ağlanacak halimiz var ama neyse, yine de biz gülelim kahkahayla !

Çağımızın en güçlü iletişim tekniği olan interneti sansürlemek demek bir toplumun geleceğini sansürlemek demektir.

Evet, internet sansürü büyük bir yanlış ve bu yanlışa sessiz kalırsak bizim geleceğimiz sansürlü olacak. Bu yüzden artık bu sektörün insanları olarak tepki göstermek durumundayız.

İnsanımızın sansürler konusunda bilgilenmesi için, sansürlere karşı ortak bir tepki oluşturabilmek için Netology* ekibi olarak SansüreHayır! diyoruz.


Bu tepkimize ortak olmak, güç katmak için SansureHayir!Org üzerinde;
- Yapılması Gerekenleri Yazabilir
- Sansürün Etkilerini Paylaşabilir
- Hukukçu İseniz Bizleri Bilgilendirebilir
- Kapanan Sitelerden Bizleri Haberdar Edebilir
- Slogan Önerebilir
- Görselleriniz ile Ortak Tepkimizi Zenginleştirebilir ve
- Destekleyenlerden Olabilirsiniz

Blog küre olarak, internet ile hayatını şekillendiren kişiler olarak, sansüre tepkisiz kalamayız, kalmamalıyız, kalmamalısınız.

SansureHayir!Org ekşi sözlük ve Fazla Mesai de yerini almış bile. Siz de blogunuzda/sitenizde SansureHayir!Org dan bahsederek tepkiye ortak olabilirsiniz.

Daha önce matbaaya sırt dönerek iletişim trenini ve medeniyeti kaçıran bu toplumun internet trenini kaçırma, geleceğini karartma lüksü yoktur.

Bu sefer son sefer, treni kaçırmamak için Sansüre Hayır !!!

Tekrar Paylaşmak Üzere,

Sevgi ve Saygılarımla

*
Netology önümüzdeki günlerde adını daha sık duymaya başlayacağınız bir "internet ve yazılım topluluğu" dur.

7 Fikir Paylaşımı

  1. ZaBaLuBa 9 Mayıs 2008 02:14  

    şerefsizim aklıma gelmişti (:

  2. İdris Cin 9 Mayıs 2008 09:42  

    @ZaBaLuBa, SansüreHayır!Org ne kadar destek olunursa o kadar büyüyecek ve ses getirecek bir tepki.

    Dolayısıyla bu tepkiyi gönül rahatlığıyla, sahiplenircesine destekleyebilirsiniz.

    İlginiz için teşekkürler,

    Sevgiler, Saygılar...

  3. Adsız 9 Mayıs 2008 11:19  

    sitenin en altındaki o netology banner'ı kalkmadığı sürece bu siteye destek olmam. madem faydalı bir iş yapıyorsunuz, lütfen ranta çevirmeyin bunu.

  4. ifeelcode 9 Mayıs 2008 12:34  

    Merhaba Cenk Bey,

    Eleştiriniz için çok teşekkürler. Lakin bu çalışmanın sonuna kadar arkadasında olan bunun için emek ve para harcayan bir topluluğun logosu neden sizi rahatsız ettiğini anlamadım. Hiç bir çıkar gözetmeksizin, gönülde bağlı olanların logosunu bile sitede yayınlamayı taahhüt edildiği düşünülünce. Netology ticari bir kurum değil bir internet topluluğudur. Adına yakışır bir şekilde internet kültürünü korumaya ve geliştirmeye çalışmayı hedeflemektedir. Herhangi bir rant kaygısıda yoktur. Eğer öyle bir niyet olsa idi sansürehayır!org'u yayına almadan önce netology.org sitesini hazır eder, site yayına alınırdı.

    Eleştiriniz için çok teşekkürler. Lütfen kişisel şeyleri bir kenara atıp sadece hedefe odaklanalım.

    İyi Eğlenceler,
    hasan ozgan

  5. İdris Cin 9 Mayıs 2008 15:03  

    Merhabalar,

    @cenk; Sevgili Hasan Ozgan gerekli açıklamayı yapmış, polemik oluşsun istemiyorum ama, bende şunu belirtmeden geçemeyeceğim; türk milleti olarak ağzımız sıkı laf yapar vesselam, ancak iş icraata gelince dayanağı olmayan bahaneler birer birer dökülür. Mesaj anlaşıldı sanırım.

    Sevgi ve Saygılarımla...

  6. Adsız 30 Mayıs 2008 00:54  

    Biz ne kadar özgürlük desek de, blogumuzda yayınlar yapıp dursak da yönetimdeki zihniyet değişmedikçe sonuç da değişmeyecek. Ama yine de tepkimizi koymak durumundayız tabi.

  7. Adsız 25 Ocak 2009 14:46  

    İDRİS CİN bey çok güzel bir konuya değinmişsiniz gerçekten internet özgürlük demek ama kısıtlıyorlar çeşitli noktalarda interneti.. İnternette Özgürlük İstiyoruz.. Saygılar..

Yorum Gönder